Prijava


Pozabljeno geslo?
Registracija

Obvestilo | varstvo vinske trte 27.8.2019

Grozdje v vinogradih vinorodne dežele Posavje zori, jagode se mehčajo (85 po lestvici BBCH).

V času nestanovitnih vremenskih razmer priporočamo spremljanje dozorevanja in ukrepanje ob morebitnem razvoju gnilob.

Pogoste plohe in dolgotrajna jutranja rosa ustvarjajo ugodne pogoje za razvoj sive plesni. Za njeno preprečevanje pridejo v poštev pripravki kot so: AMYLO–X (1,5 – 2,5 kg/ha, karenca ni potrebna; tretira se na 7 dni in uporabi do 6×), BOTECTOR (400 g/ha; karenca zagotovljena s časom uporabe; nanos do 4×), SERENADE ASO (dovoljen le za namizno grozdje; 8 l/ha; karenca ni potrebna; uporabi se do 6×). V primeru obsežnih okužb pa svetujemo: SWITCH 62,5 WP (1 kg/ha; največ 2× v rastni dobi; karenca 21 dni), TELDOR SC 500 (1,5 l/ha; največ 2× v rastni dobi; karenca 14 dni), MYTHOS (2,5 l/ha; 21 dni). Navedena sredstva nanesite samo v predelu grozdja. Z njimi zaščitite pridelek tudi v primeru toče.

Zahtevnejše bo varstvo proti kisli gnilobi, katero povzročajo nežlahtne glive kvasovke in ocetnokislinske bakterije. V vinogradu skrbite za dobre higienske razmere in odstranjujte poškodovane grozde. Razbremenjevanje trsov bo hkrati omogočilo hitrejše dozorevanje. Pri tem gre opomniti, da pretirana raba sintetičnih botriticidnih pripravkov omogoči boljše pogoje za razvoj neugodnih mikroorganizmov.

Posvetite se tudi napadom plodove vinske mušice, ki jih zaznate s pastmi (sestavite iz plastenke, kateri na vrhu izvrtate luknjice premera 4 – 6 mm in obarvate rdeče; za privabilo vlijte mešanico jabolčnega kisa in rdečega vina z dodatkom žličke sladkorja ter kapljico detergenta – za zmanjšanje površinske napetosti) in jih namestite v predel grozdja. Uporaba insekticidnih pripravkov: LASER PLUS (0,11 l/ha, oz. 1,1 ml/100m2; uporaba do 2× v isti rastni dobi; karenca 14 dni), LASER 140 SC (0,22 l/ha; uporaba do 2× v isti rastni dobi; karenca 14 dni); BIOTIP FLORAL (0,16% konc., oz. 1,6 l/ha; karenca 3 dni), je smiselna le v primeru močnega napada. Pozor, vsa tri sredstva so nevarna za čebele! Podrobnejše informacije najdete na povezavi: http://www.uvhvvr.gov.si/fileadmin/uvhvvr.gov.si/pageuploads/DELOVNA_PODROCJA/Zdravje_rastlin/2017/Drugi_SO/Plodova_vinska_musica/podatkovni_list_maj2017.pdf. Za nadaljnje napotke se lahko obrnete na Služno za varstvo rastlin na KGZS – Zavodu Novo mesto.

V primeru rabe sredstev, ki so čebelam nevarna, pokosite cvetočo podrast in jih uporabite v večernem času, ko čebele ne letajo. Pri uporabi fitofarmacevtskih sredstev pozorno preberite navodila in upoštevajte ukrepe za varovanje okolja.

Pripravil: Domen Bajec, Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto (27.08.2019)

Besedilo je objavljeno na spletni strani http://agromet.mko.gov.si/PP/Notices/Details?NoticeID=11557.


Prijavite se na novice

Se želite odjaviti?
Izdelava in trženje: Madison Systems 2011




O portalu
Kontakt
Pogoji uporabe | O piškotkih
Cenik oglaševanja
Vreme

Opozorilo

Ta spletna stran za svoje delovanje uporablja "piškotke".
Kaj so piškotki in katere uporabljamo preberite tukaj.
Ali dovolite shranjevanje piškotkov na vaš računalnik?

Vaša izbira se bo shranila na vaš računalnik.