Prijava


Pozabljeno geslo?
Registracija

Obvestilo vinogradništvo | varstvo vinske trte 20.7.2017

Grozdne jagode so pri vinski trti na območju vinorodne dežele Posavje združene v grozd. Jagode se med seboj dotikajo (79 po lestvici BBCH).

Razmere za širjenje okužb s peronosporo vinske trte niso več najbolj ugodne. Morebitne nove okužbe je pričakovat predvsem na bujnih trsih z mladimi poganjki. Za varstvo lahko v prihodnje pristopite tudi z enostavnimi preventivnimi pripravki: FOLPAN 80 WDG, FOLPAN 50 SC, POLYRAM DF, DITHANE DG NEOTEC, DITHANE M-45, ANTRACOL, ANTRACOL WG 70, MANFIL 75 WG, MANFIL 80 WP, PENNCOZEB 75 DG, PINOZEB M-45, MANKOZ 75 WG, DAIMYO F, VIDERYO F, VINCYA F, MILDICUT,… Pri sortah z bujno rastjo je smiselno uporabiti tudi sredstva na osnovi ali v kombinaciji z bakrom: PERGADO C, AMALINE FLOW… Na legah, jer so okužbe v večjem obsegu, jih zaustavite z: ACROBAT MZ WG, EQUATION PRO, FORUM STAR, SFINGA EXTRA WDG,..

Soparno vreme še vedno omogoča ugodne razmere za okužbe z oidijem vinske trte. Za varstvo svetujemo: TALENDO EXTRA, FALCON EC 460, DYNALI, SERCADIS, BALTAZAR, POSTALON 90 SC, NATIVO 75 WG, KARATHANE GOLD 350 EC, TALENDO, KUSABI 300 SC, FOLICUR EW 250, TEBUSHA 25% EW, MYSTIC 250 EC, ORIUS 25 EW, CRYSTAL, VITISAN… Razvoj oidija na grozdju lahko precej omejite tudi s postopnim odstranjevanjem listov iz okolice grozdov. Poudarek je na postopnem odstiranju, saj povzroči neposredno sončno obsevanje v dneh z močno pripeko na jagodah sončne ožige.

Razmiki med tretiranji naj bodo v tem obdobju na 8-10 dni, oz. ko pade 30 mm/m2 padavin ali več.

V primeru neurja s točo je potrebno varstvo vinograda opraviti čim prej, a počakajte, da se listje osuši. Pri izbiri pripravkov dajte prednost sredstvom z aktivno snovjo folpet ali baker.

Lastnike vinogradov hkrati obveščamo, da je Služba za varstvo rastlin na KGZS – Zavodu Novo mesto na podlagi javnih pooblastil začela z intenzivnejšim pregledovanjem vinogradov na prisotnost karantenske zlate trsne rumenice. Sumljive trse vzorčimo in pri tem označimo z belim lepljivim trakom ter nalepko 'Uradni vzorec MKGP'. Po opravljeni laboratorijski analizi bodo lastniki obveščeni o rezultatu preiskave.

Pri uporabi fitofarmacevtskih sredstev pozorno preberite navodila in upoštevajte ukrepe za varovanje okolja. V primeru uporabe insekticidnih sredstev, ki so nevarna za čebele, odstranite cvetočo podrast in opravite nanos v večernem času, ko čebele ne letajo. Pozorni bodite tudi na omejitve pri varstvu vodotokov.


Pripravil:
Domen Bajec, Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto (20.07.2017)


Besedilo je objavljeno na spletni strani http://agromet.mko.gov.si/PP/Notices/Details?NoticeID=10274.Prijavite se na novice

Se želite odjaviti?
Izdelava in trženje: Madison Systems 2011
O portalu
Kontakt
Pogoji uporabe | O piškotkih
Cenik oglaševanja
Vreme

Opozorilo

Ta spletna stran za svoje delovanje uporablja "piškotke".
Kaj so piškotki in katere uporabljamo preberite tukaj.
Ali dovolite shranjevanje piškotkov na vaš računalnik?

Vaša izbira se bo shranila na vaš računalnik.