Prijava


Pozabljeno geslo?
Registracija

Obvestilo vinogradništvo | varstvo vinske trte - ZATIRANJE AMERIŠKEGA ŠKRŽATKA

Med spremljanjem razvoja ameriškega škržatka beležimo v vinorodni deželi Posavje prisotnost ličink na stopnjah L4 in L5 ter tudi odrasle osebke.

V primeru, da ste v vinogradih za pridelavo grozdja (tudi brajdah in ohišnicah) prejšnje zatiranje opravili s sredstvom ACTARA 25 WG in se na rumene lepljive plošče ameriški škržatek ne lovi, drugo tretiranje ni obvezno. Če se na rumene lepljive plošče ulovi 4 ali več odraslih ameriških škržatkov, je potrebno opraviti tudi drugo tretiranje. Tretiranje je obvezno tudi v primeru, če prvega niste opravili s pripravkom ACTARA 25 WG. Za varstvo prideta v poštev pripravka ACTARA 25 WG (200 g/ha) ali RELDAN 22 EC (1,6 l/ha; le 1× letno), ki deluje tudi na grozdne sukače. Kjer je potrebno, opravite nanos v obdobju druge dekade meseca julija (med 10. in 20.07.2017). V ekološki pridelavi je treba opraviti dve tretiranji, razen če po prvem tretiranju s spremljanjem ulova z rumenimi lepljivimi ploščami ugotovimo, da ulov odraslih škržatkov ne presega 4 osebke na rumeno lepljivo ploščo na teden (v takem primeru tretiranja ni treba ponoviti). V ekološki pridelavi so na razpolago pripravki na osnovi piretrina: FLORA VERDE in BIOTIP FLORAL (oba 1,6 l/ha).

V matičnih vinogradih, matičnjakih in trsnicah je treba zatirati ameriškega škržatka povsod po Sloveniji najmanj dvakrat. Če se kasneje na rumene lepljive plošče še ulovijo odrasli škržatki, je treba tretiranje ponoviti. V matičnih vinogradih lahko uporabite pripravke ACTARA 25 WG (200 g/ha), DECIS 2,5 EC (0,5 l/ha), RELDAN 22 EC (1,6 l/ha; le 1× letno), PYRINEX M22 (1 l/ha; le 1× letno), FLORA VERDE ali BIOTIP FLORAL (oba 1,6 l/ha). V matičnjakih in trsnicah sta za drugo tretiranje dovoljena ACTARA 25 WG (200 g/ha) ali DECIS 2,5 EC (0,5 l/ha).

Pri uporabi fitofarmacevtskih sredstev pozorno preberite navodila in upoštevajte ukrepe za varovanje okolja. V primeru uporabe insekticidnih sredstev, ki so nevarna za čebele, odstranite cvetočo podrast in opravite nanos v večernem času, ko čebele ne letajo. Pozorni bodite tudi na omejitve pri varstvu vodotokov.


Pripravil:
Domen Bajec, Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto (10.07.2017)


Besedilo je objavljeno na spletni strani http://agromet.mko.gov.si/PP/Notices/Details?NoticeID=10242.



Prijavite se na novice

Se želite odjaviti?
Izdelava in trženje: Madison Systems 2011




O portalu
Kontakt
Pogoji uporabe | O piškotkih
Cenik oglaševanja
Vreme

Opozorilo

Ta spletna stran za svoje delovanje uporablja "piškotke".
Kaj so piškotki in katere uporabljamo preberite tukaj.
Ali dovolite shranjevanje piškotkov na vaš računalnik?

Vaša izbira se bo shranila na vaš računalnik.