Prijava


Pozabljeno geslo?
Registracija

Spremljanje dozorevanja grozdja 2. teden 2017

KGZ Novo mesto je dne 16.8.2017 opravil 1. vzorčenje in meritve dozorevanja grozdja.

Rezultate si lahko pogledate na spodnji povezavi.

Podatki drugega tedna spremljanja dozorevanja grozdja letnika 2017 v zgornji tabeli kažejo na pospešeno dozorevanje. Vsebnost sladkorja se je zvišala v povprečju za cca. 6°Oe glede na prejšnji teden (4-5 dni), vsebnost skupnih kislin se je v povprečju znižala za 2 g/L, pH vrednost se je povišala v povprečju za 0,11, vendar še omogočajo, da v primeru nadaljevanja takega vremena s trgatvijo še počakamo.
Glede na podatke iz zgornje tabele svetujemo, da se lahko prične s trgatvijo zgodnjih sort, kot je portugalka ter srednje poznih sort, kot je chardonnay.Z ostalimi sortami se naj še počaka do naslednjega vzorčenja, odvisno od vremenskih razmer in zdravstvenega stanja grozdja. Trenutni podatki kažejo, da omenjene sorte kažejo dober potencial za vrhunska vina. V primeru napovedi daljšega obdobja dežja, naj se te sorte potrga pred padavinami.
V primeru pridelave vina cviček PTP svetujemo trgatev sorte žametovka, ko bo ta dosega sladkorno stopnjo nad 68°Oe, kraljevine, kjer ta dosega sladkorno stopnjo nad 70°Oe in modre frankinje ter laškega rizlinga, kjer ti sorti dosegata nad 80°Oe. Vino cviček PTP ima lahko največ 10,0 % vol. dejanskega alkohola (v povprečju največ 74,5 °Oe sladkorja) in minimalno 6 g/L skupnih kislin.
Ob tem naj opozorimo, da je potrebno spremljati dozorevanje grozdja v svojem vinogradu (sladkorna stopnja, skupne kisline,
zdravstveno stanje), saj so rezultati opravljenih meritev merodajni le za vzorčene vinograde in jih ne smemo vzeti na splošno.
Le na ta način lahko določimo optimalni rok trgatve glede na želen karakter pridelanega vina. Podatki dozorevanja grozdja v tabeli lahko bistveno odstopajo od podatkov v vinogradih, ki so bili prizadeti od pozebe, kjer je pridelek po trsu nižji. Opozorilo velja predvsem za pridelovalce vin PTP.
Na trgatev se je potrebno temeljito pripraviti in upoštevati dejstva, kot so visok nivo higiene, natančno odbiranje v primeru
poškodovanega ali gnilega grozdja, hitra predelava, nižje temperature pri predelavi in vrenju, uporaba žvepla v začetku tehnološkega procesa (razsluzenje, drozganje), uporaba dobro pripravljenega kvasnega nastavka iz vitalnih kvasovk in uporaba hrane za kvasovke.
Naj omenimo, da s skupnim trganjem kakorkoli prizadetega in zdravega, kakovostnega grozdja se zniža kakovost celotnega pridelka. V ta namen se odstranjuje poškodovano, neobarvano grozdje, uvele, suhe dele grozdja in tudi grozde, ki so poškodovani od bolezni, insektov ali fizioloških motenj. Upoštevajte karenco uporabljenih botriticidov (čas od uporabe botriticida do trgatve) v izogib težavam s fermentacijo.
V primeru, ko želi pridelovalec pridelati vino z označbo vrhunsko vino ZGP, mora predhodno pridobiti mnenje pooblaščene organizacije o ustreznosti količine in kakovosti grozdja za pridelavo vrhunskega vina, zlasti glede stopnje naravnega alkohola in zdravstvenega stanja grozdja. V tem primeru mora pridelovalec grozdja, namenjenega za predelavo v vrhunsko vino ZGP najmanj 8 dni pred trgatvijo opraviti predprijavo trgatve, dva dni pred trgatvijo pa tudi prijavo roka trgatve pri pooblaščeni organizaciji. Le-ta nato v dveh dneh po prijavi termina trgatve opravi pregled dozorelosti grozdja v vinogradu, kjer mora biti prisoten tudi pridelovalec ali njegov zastopnik. Omenjeni pregled v vinogradu delno plača pridelovalec v višini 20% stroškov pregleda (na kraju samem), 80 sofinancirano s strani Ministrstva za kmetijstvo in okolje. % stroškov pa je Grozdje, namenjeno pridelavi v vrhunsko vino, mora ob trgatvi dosegati najmanj 84°Oe, ob pregledu v vinogradu najmanj 80°Oe. Če
grozdje v vinogradu, ob pregledu ne dosega 80°Oe, pridelovalec ne more zaprositi za ponovni pregled.
Na grozdju, ki je namenjeno za pridelavo vrhunskega vina posebne kakovosti mora biti prisotna žlahtna gniloba. Sladkorne stopnje tega grozdja v vinogradu pa morajo biti najmanj:
- pozna trgatev 91°Oe,
- izbor 102°Oe,
- jagodni izbor 127°Oe,
- ledeno vino 127°Oe v moštu in
- suhi jagodni izbor 154°Oe.


Povezave
SPREMLJANJE DOZOREVANJA GROZDJA DOLENJSKA 2017 - 2.TEDEN

Prijavite se na novice

Se želite odjaviti?
Izdelava in trženje: Madison Systems 2011




O portalu
Kontakt
Pogoji uporabe | O piškotkih
Cenik oglaševanja
Vreme

Opozorilo

Ta spletna stran za svoje delovanje uporablja "piškotke".
Kaj so piškotki in katere uporabljamo preberite tukaj.
Ali dovolite shranjevanje piškotkov na vaš računalnik?

Vaša izbira se bo shranila na vaš računalnik.