Prijava


Pozabljeno geslo?
Registracija

Spremljanje dozorevanja grozdja 3. teden 2017

V primeru pridelave vina cviček PTP svetujemo trgatev sort kraljevina, modra frankinja, laški rizling, pa tudi sorto žametovka. Žametovka,
namenjena za predelavo v vino cviček PTP naj ima sladkorno stopnjo nad 68°Oe, kraljevina nad 70°Oe in modra frankinja ter laški rizling nad
80°Oe. Vino cviček PTP ima lahko največ 10,0 % vol. dejanskega alkohola (v povprečju največ 74,5 °Oe sladkorja) in minimalno 6 g/L skupnih
kislin.
Ob tem naj opozorimo, da je potrebno spremljati dozorevanje grozdja v svojem vinogradu (sladkorna stopnja, skupne kisline,
zdravstveno stanje), saj so rezultati opravljenih meritev merodajni le za vzorčene vinograde in jih ne smemo vzeti na splošno. Le na ta
način lahko določimo optimalni rok trgatve glede na želen karakter pridelanega vina. Podatki dozorevanja grozdja v tabeli lahko bistveno
odstopajo od podatkov v vinogradih, ki so bili prizadeti od pozebe, kjer je pridelek po trsu nižji. Opozorilo velja predvsem za pridelovalce vin
PTP.
Naj omenimo, da s skupnim trganjem kakorkoli prizadetega in zdravega, kakovostnega grozdja se zniža kakovost celotnega pridelka. V ta
fnizaimoleonšk sihe modostetrnaj.n Ujupjeo šptoešvkaojtdeo kvaarneon,c on euopboarravbaljneon ighr obozdtrjieti,c iudvoevl e(č, assu hoed udpeoler agbreo zbdojatr itinic itduad di og rtorgzdaetv,e k) i vs ioz opgoibš ktoedžaovvaamni so dfe brmoleenztnai,c iijnos. ektov ali
Na trgatev se je potrebno temeljito pripraviti in upoštevati dejstva, kot so visok nivo higiene, natančno odbiranje v primeru poškodovanega ali
gnilega grozdja, hitra predelava, nižje temperature pri predelavi in vrenju, uporaba žvepla v začetku tehnološkega procesa (razsluzenje,
drozganje), uporaba dobro pripravljenega kvasnega nastavka iz vitalnih kvasovk in uporaba hrane za kvasovke.

 

Avtor: Andrej Bajuk , KGZ Novo mesto


Povezave
SPREMLJANJE DOZOREVANJA GROZDJA DOLENJSKA 2017 - 3.TEDEN

Prijavite se na novice

Se želite odjaviti?
Izdelava in trženje: Madison Systems 2011




O portalu
Kontakt
Pogoji uporabe | O piškotkih
Cenik oglaševanja
Vreme

Opozorilo

Ta spletna stran za svoje delovanje uporablja "piškotke".
Kaj so piškotki in katere uporabljamo preberite tukaj.
Ali dovolite shranjevanje piškotkov na vaš računalnik?

Vaša izbira se bo shranila na vaš računalnik.