Prijava


Pozabljeno geslo?
Registracija

Spremljanje dozorevanja grozdja DOLENJSKA 2019 - 2.teden

Podatki drugega tedna spremljanja dozorevanja grozdja letnika 2019 v zgornji tabeli kažejo na pospešeno dozorevanje. Vsebnost sladkorja se je zvišala v povprečju za cca. 9°Oe glede na prejšnji teden, vsebnost skupnih kislin se je v povprečju znižala za 2 g/L, pH vrednost se je povišala v povprečju za 0,16. Višje temperature in suhi dnevi v zadnjem tednu so dozorevanje pospešili.
Podatki 2. tedna spremljanja dozorevanja grozdja kažejo, da tehnološka dozorelost še ni dosežena, zato se s trgatvijo naj ne hiti. V odvisnosti od lege, zdravstvenega stanja grozdja ter vremenske napovedi pa svetujemo, da se za pridelavo penečega vina lahko začne trgatev sorte chardonnay in modri pinot.
Ob tem naj opozorimo, da je potrebno spremljati dozorevanje grozdja v svojem vinogradu (sladkorna stopnja, skupne kisline, zdravstveno stanje), saj so rezultati opravljenih meritev merodajni le za vzorčene vinograde in jih ne smemo vzeti na splošno. Le na ta način lahko določimo optimalni rok trgatve glede na želen karakter pridelanega vina.
Naj omenimo, da s skupnim trganjem kakorkoli prizadetega in zdravega, kakovostnega grozdja se zniža kakovost celotnega pridelka. V ta namen se odstranjuje poškodovano, neobarvano grozdje, uvele, suhe dele grozdja in tudi grozde, ki so poškodovani od bolezni, insektov ali fizioloških motenj. Upoštevajte karenco uporabljenih botriticidov (čas od uporabe botriticida do trgatve) v izogib težavam s fermentacijo.
Na trgatev se je potrebno temeljito pripraviti in upoštevati dejstva, kot so visok nivo higiene, natančno odbiranje v primeru poškodovanega ali gnilega grozdja, hitra predelava, nižje temperature pri predelavi in vrenju, uporaba žvepla v začetku tehnološkega procesa (razsluzenje, drozganje), uporaba dobro pripravljenega kvasnega nastavka iz vitalnih kvasovk in uporaba hrane za kvasovke.

V primeru pridelave vina cviček PTP svetujemo trgatev sorte žametovka, ko bo ta dosega sladkorno stopnjo nad 68°Oe, kraljevine, kjer ta dosega sladkorno stopnjo nad 70°Oe in modre frankinje ter laškega rizlinga, kjer ti sorti dosegata nad 80°Oe. Vino cviček PTP ima lahko največ 10,0 % vol. dejanskega alkohola (v povprečju največ 74,5 °Oe sladkorja) in minimalno 6 g/L skupnih kislin.
Veliko pozornost je potrebno nameniti zdravstvenemu stanju grozdja in poškodbam grozdja od insektov. Tudi letos žal neurja s točo ne prizanašajo. Marsikje je v teh dneh klestila toča z neurji. Manj poškodovano grozdje se naj podbere, kjer pa so poškodbe listja in grozdja izdatnejše, pa je potrebno rigorozno ukrepanje. Trta potrebuje za dozorevanje grozdja in lesa zdravo listno površino. Predvsem v vinogradih, kjer je grozdje z listjem zelo poškodovano, to pomeni več kot 70 - 80 %, bo potrebno vsaj nekaj grozdja odstraniti, da bo trta sposobna dozoreti les do te mere, da bo prezimil in ne bo pozebel. V nasprotnem primeru sicer tvegamo tudi možnost izgube svojih trt zaradi nedozorelosti lesa in zimske pozebe.

Predelava grozdja takoj po toči:
- predelava naj bo čim hitrejša z uporabo žvepla (70 mg/L) za preprečevanje oksidacije in mikrobiološkega delovanja. Poškodovanega grozdja ne maceriramo. V moštu uporabimo kombinacijo aktivnega oglja in bentonita, čez eno uro pa dodamo še bodisi kombinacijo kremenčevega čistila in želatine ali kombinacijo PVPP, želatine in čez 1 uro bentonit. Po 1-2 dneh mošt pretočimo v vrelno posodo in dodamo dobro razmnožen vrelni nastavek selekcioniranih kvasovk. V primeru uporabe botriticida, kjer še ni potekla karenca, lahko nastopijo težave zaradi nedelovanja kvasovk. Zato moramo biti še toliko bolj pozorni na pričetek fermentacije (po 24 urah po dodatku kvasnega nastavka). V primeru nedelovanja kvasovk, je potrebno pripraviti večjo količino kvasnega nastavka z bayanus kvasovkami, da fermentacija prične čim prej.

Avtor: Andrej Bajuk , KGZ Novo mesto

 


Povezave
SPREMLJANJE DOZOREVANJA GROZDJA DOLENJSKA 2019 - 2.TEDEN

Prijavite se na novice

Se želite odjaviti?
Izdelava in trženje: Madison Systems 2011




O portalu
Kontakt
Pogoji uporabe | O piškotkih
Cenik oglaševanja
Vreme

Opozorilo

Ta spletna stran za svoje delovanje uporablja "piškotke".
Kaj so piškotki in katere uporabljamo preberite tukaj.
Ali dovolite shranjevanje piškotkov na vaš računalnik?

Vaša izbira se bo shranila na vaš računalnik.