Leta 1978 je Hiša vina postala tudi Hiša trte, ko smo pričeli cepiti trsje in tako vzgojili prvo cepljenko. Rezultati pridelovanja so bili zelo spodbudni. Z leti smo za pridelovanje uspeli nabaviti sodobno opremo, moderno strojno linijo, rastlinjak s kontrolirano atmosfero in sodobne hladilno - skladiščne prostore za skladiščenje parafiniranih cepljenk v hladilnici.
Ta tehnologija skladiščenja trt je prav gotovo najboljša, saj enakomerna nizka temperatura omogoča optimalno skladiščenje trte (minimalne izgube), kar zagotavlja prijem sadik in odlično rast mladega vinograda. Od vzgoje prve cepljenke se je pridelava v trsnici vsako leto širila. Danes je naša trsnica tako po količini, kot kakovosti med največjimi trsnicami v Sloveniji.
Podobno kot tehnologijo pridelave stalno spremljamo tudi genetski in zdravstveni potencial materiala, ki ga razmnožujemo. V sodelovanju s Kmetijskim Inštitutom Slovenije imamo v selekciji 12.000 matičnih trt različnih kultivarjev klonskega porekla. Razmnožujemo le tiste trte, ki smo jih tudi sami preizkusili. Poleg zdravstvenega stanja in rasti spremljamo tudi kakovost vina.
Prijavite se na noviceSe želite odjaviti? |
O portalu Kontakt Pogoji uporabe | O piškotkih Cenik oglaševanja |
Vreme |